2022-03-30 16:22:14• hírek • Bede Emőke

Átköltözött új épületébe a szatmári neurológia

Március 30-án, szerdán a régi kórházban található neurológia minden betegét átszállították az osztály új épületébe – tájékoztatta híroldalunkat a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház.

Az osztály személyzete, azaz az orvosok, asszisztensek, ápolók, rekuperációs szakemberek, informatikusok és a tisztaságért felelős munkatársak mellett a neurológia új épületébe átkerült az a 42 páciens is, akik jelen pillanatban beutaltként fekszenek a kórházban.


A könnyűszerkezetes, kétemeletes, több mint 2.100 négyzetméternyi alapterülettel rendelkező neurológia új épülete a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház udvarán kapott helyet. Az egység 75 ággyal kezdi meg működését, melyből 10 ágyat az intenzív terápiás részleg agyvérzéses páciensei számára tartanak fenn. Az osztályt a Román – Magyar Határon Átnyúló Interreg Programból finanszírozott, mintegy 2.462.156 euró értékű modern orvosi felszerelésekkel látták el, illetve a megyei kórház saját költségvetéséből mintegy 1,5 millió lej értékben vásárolt korszerű bútorzatot az új épületbe.


„Befejeztünk egy, az egészségügyi szolgáltatások korszerűsítését és hatékonyabbá tételét megcélzó kulcsfontosságú beruházást, amely elsősorban a szatmári betegek javát szolgálja majd. Sok sikert és hosszú, sikeres tevékenységet kívánok mindazoknak, akik hozzájárulnak a szatmáriak egészségének visszanyerésére vagy javítására irányuló erőfeszítésekhez” –nyilatkozta a költözés befejezése után Adrian Marc menedzser.


Évi 2000-2500 beteg fordul meg a neurológián


Dr. Anitas Marioara osztályvezető orvos a februári átadáskor elmondta, a neurológián jelenleg nyolc orvos és kb. huszonhat asszisztens, illetve ápoló dolgozik, viszont ahhoz, hogy az új, jóval nagyobb alapterületű helyszínen is biztosítva legyen a páciensek megfelelő ellátása, a csapatot bővíteni kell. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben megközelítőleg húsz ápolót, ugyanennyi asszisztenst és legalább még egy orvost kell alkalmazni. Dr. Anitas hozzátette, az új épület új lehetőségeket is megnyit a páciensek kezelésében. Többek között szeretnék elérhetővé tenni a sürgősségi terápiában egyre fontosabb helyet elfoglaló trombolízist, melyet, ha időben elvégeznek, nagymértékben javulhat a megmentett stroke-betegek életminősége.


Dr. Mare Paula orvosi igazgató az osztályvezető által elmondottakat statisztikai adatokkal is kiegészítette. Mint kiderült, az elmúlt három évben évi 2000-2500 páciens fordult meg a neurológián, és e számok még a pandémia idején sem csökkentek. Véleménye szerint ez egyértelmű jele annak, hogy a lakosság egyre inkább elöregszik, és az emberek jelentős része küzd valamilyen neurológiai vagy kardiovaszkuláris betegséggel. Épp ezért folyamatos fejlesztésekre van szükség, hogy a Szatmár megyei egészségügyi ellátás minél magasabb szinten folyhasson.


Az alábbi képeket a februári átadó során készítettük.















Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: